RADIONICA „SPAŠAVANJE U PROMETU 2023.“

Dana 23. i 24. listopada 2023. godine na radionicama na skladišno-obučnom kompleksu  Jamadol održana je radionica spašavanja u prometu gdje je  sudjelovalo  18 ekipa iz cijele Hrvatske te ekipa iz Tuzle, sveukupno u vježbi je sudjelovalo 200 ljudi, a među sudionicima bili su i vatrogasci iz naše županije kao i iz JVP Đurđevac.

Radionica spašavanja u prometu održava se u kontinuitetu od 2018. godine a  nastala je na ideji da se spašavanje u prometu kao dio vatrogasne djelatnosti komunicira na razini cijele Hrvatske.

Svi okupljeni timovi, osim što prolaze kroz razne radionice, međusobno komuniciraju i prenose jedni drugima znanja i iskustva koja su stekli tijekom spašavanja u prometu.

Tema radnih točaka je strategija spašavanja u prometu:

1. Spašavanje unesrećenih iz autobusa  – Stabilizacija vozila pomoću sidrišta, hidrauličkih cilindara, podizanje vizira zračnim jastucima kako bi se oslobodila ozlijeđena osoba, rezanje, uklanjanje sjedala nova tehnika;

2. Strategija prilikom spašavanja u prometu  – rad na siguran način te pravljenje pristupa djelatniku HMP u vozilo, stabilizacija vozila, pronalaženje najbržeg i najsigurnijeg pristupa ozlijeđenim osobama u vozilu;

3. Stabilizacija i podizanje nestabilnih tereta  – došlo je do nesreće s vozilom za prijevoz trupaca te rasipanje trupaca i ozljede dvije osobe, stabilizacija vozila i tereta, podizanje tereta na siguran način za spasioce i ozlijeđene osobe, izvlačenje ozlijeđenih osoba na siguran način;

4. Oprema tehničkog vatrogasnog vozila  – upoznavanje s opremom iz tehničkih vozila koja se inače ne koristi ili se koristi slabije.

Konkretne radionice koje su pripremili neke su specifične situacije gdje se htjelo vidjeti kako bi neka postrojba riješila neku specifičnu situaciju, gdje najviše naučimo jedni od drugih.

Ciljevi radionice su razmjena znanja i iskustva u spašavanju u prometu među polaznicima i instruktorima te stvaranje podloge za izradu Standardnih operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija.

 

Vatru gasi brata spasi !!!

Skip to content