Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđevac osnovan je 1922. godine kad pod vodstvom kapelnika Maksa Sandbichlera započinje s radom Prva glazbena sekcija.

Tijekom postojanja orkestar radi bez većih prekida, a svoje aktivnosti temelji na poticanju i promicanju kulturno–umjetničkog amaterizma s područja puhačke glazbe u gradu Đurđevcu i šire.

U sastavu se nižu brojne generacije mještana pod vodstvom desetak kapelnika i dirigenata. Orkestar se pomlađuje i proširuje polaznicima glazbene poduke, a od nedavno i s učenicima iz Glazbene škole Đurđevac. Kroz svoje djelovanje pruža mogućnost svim zainteresiranima, posebno djeci i mladima, kvalitetno bavljenje glazbom, te kreativan, društveno pozitivan i koristan angažman. Svojim muziciranjem glazbenici redovito uveličavaju važnije manifestacije u Đurđevcu i šire. Tradicionalno pripremaju godišnji i blagdanski koncert, surađuju s brojnim orkestrima i kulturnim udrugama, s kojima razmjenjuju gostovanja, a osim protokolarnih zadaća u sklopu vatrogastva, sudjeluju na smotrama i susretima puhača na županijskoj i državnoj razini.

U novije vrijeme orkestar stvara prepoznatljiv repertoarski stil s kojim privlači brojnu publiku svih dobnih skupina, puni dvorane do zadnjeg mjesta i plijeni simpatije koncertnim izvedbama.
Za osobiti doprinos u području glazbenog i društvenog djelovanja, orkestar je primio javna priznanja Hrvatskog sabora kulture, Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.
Svoj najveći uspjeh od osnutka, đurđevački ‘bandisti’ postižu 2017. godine na državnom natjecanju u Novom Vinodolskom, osvojivši Zlatnu plaketu u C-kategoriji orkestara.

Dirigent i voditelj orkestra je Božidar Škurdija.

Kontakt Maja Šadek, 091 946 4494

Skip to content