Vatrogasni angažman u pomoći Ukrajini

I u ovoj su nesreći vatrogasci iskazali nesebičan angažman u pomoći ukrajinskim kolegama i raseljenim obiteljima

.
I u ovoj nesreći hrvatski vatrogasci angažirani su od prvoga dana. Osim slanja vatrogasne opreme Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu žurne pomoći, vatrogasci diljem Hrvatske organizirali su pomoć na brojne načine. Tako su se dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe uključile u prikupljanje humanitarne pomoći, a velik broj DVD-a stavio je na raspolaganje svoja vozila za prijevoz raseljenih obitelji iz Ukrajine te za dostavu donirane hrane i ostalih potrepština.

Prema podacima koje je prikupila Hrvatska vatrogasna zajednica, pomoć je organizirana u kontinentalnim te priobalnim županijama, a u njoj je sudjelovalo više od 200 vatrogasaca. Tako su istarski DVD-ovi sudjelovali u skupljanju pomoći u suradnji s Crvenim križem te u organizaciji prijevoza raseljenih osoba pri ulasku u Hrvatsku, a na sličan su se način organizirala i društva Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije. U Koprivničko-križevačkoj županiji pripadnici DVD-ova te JVP Đurđevac  angažirani su u prihvatu i prijevozu raseljenih ukrajinskih obitelji, a svi koji žele ostati u ovoj ili susjednoj Varaždinskoj županiji prevoze se vatrogasnim kombijima u prihvatne centre.

Osim toga, vatrogasci razvoze pitku vodu, hranu i higijenske potrepštine te su postavljali i sklopive šatore na prostoru željezničkog kolodvora u Koprivnici. Vatrogasci Ličko-senjske županije angažirani su u opremanju prihvatnog centra, prijevozu raseljenih osoba i obitelji u Gospić i Korenicu kao i u prikupljanje pomoći, a na sličan su se način organizirale i javne vatrogasne postrojbe te DVD-ovi Osječko-baranjske županije. Namirnice i ostale potrepštine  koje su prikupljene predat će se lokalnim društvima Crvenog križa. Međimurski su vatrogasci u pripravnost stavili kombi vozila u slučaju potrebe prijevoza raseljenih osoba s graničnog prijelaza Goričan gdje su radili i na osiguranju, a članovi DVD-ova pomagali su kod podjele hrane i toplih obroka kao i prijevoza humanitarne pomoći. Društva s područja Vatrogasne zajednice Grada Čakovca sudjelovala su u pripremi ležaja za smještaj ukrajinskih raseljenih obitelji. I na području Krapinsko-zagorske županije vatrogasci su organizirali prijevoz raseljenih obitelji dok je DVD Gornja Stubica prikupila pomoć za ukrajinsko vatrogasno društvo s kojim imaju suradnju.

 

Skip to content