Članovi Vatrogasnog stožera obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

u Vukovaru održana sjednica Vatrogasnog stožera u sklopu koje je obilježen i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata.
Na sjednici koja je održana u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Vukovar glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uvodno je najavio kako će se ubuduće, svake godine u ovo vrijeme, sjednica prigodno održavati u Vukovaru.

– Moramo se svi prisjetiti teških dana i malih ljudi koji su branili Vukovar, da se ovaj grad heroj ne zaboravi – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković. Predstavio je članovima Stožera vukovarskog branitelja Dragu Maksimovića, umirovljenog bojnika Hrvatske vojske, koji je nazočnima iznio događaje koje je proživio tijekom obrane ovog herojskog grada. Svjedočio je o srčanosti i hrabrosti svojih suboraca te o neljudskosti i okrutnosti koju su proživjeli tijekom obrane grada Vukovara.

– Vukovar su branili obični, jednostavni ljudi. Što su nas više pritiskali, inat i prkos za obranu Vukovara su bili sve veći – rekao je Maksimović, autor knjiga Vukovar „Grad tisuću istina“ i „Brevijar beznađa“.

Nakon sjednice Vatrogasnog stožera na kojoj se raspravljalo o prijedlogu novog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2022. godini, vatrogasna delegacija obišla je mjesta stradavanja te položila vijenac i svijeće za branitelje, civile i vatrogasce stradale u obrani Vukovara. Obilazak su započeli polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u spomen svih poginulih vatrogasaca u Domovinskom ratu ispred vatrogasnog doma u Vukovaru. Nakon toga su odali počast i položili vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru te su posjetili Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog otpora iz Domovinskog rata i simbol hrvatskog zajedništva.

Skip to content