Međunarodna vatrogasna vježba “Modex Cres 2019”

Javna Vatrogasna Postrojba Đurđevac  od 7. do 10 . travnja 2019. godine sudjelovala je na velikoj međunarodnoj vatrogasnoj vježbi “Modex Cres 2019”.

Cilj vježbe bio je prikaz zajedničkog djelovanja međunarodnih snaga te je  to  i prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije koja se provodi  u sklopu EU projekta ‘Romex’ i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je svrha unaprijediti suradnju država članica u intervencijama u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Od 34 zemlje članice, njih 10-ak je uključeno u vježbu na Cresu a izravno sudjeluju vatrogasci iz Hrvatske, Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.

U vježbi se koristio sustav NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama kojeg je razvila američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije te je ukupno sudjelovalo više od 600 akreditiranih sudionika vježbe .Cijeli projekt financirala je  EU sa 45.000 eura.

Izvor slika: tportal.hr

.

Skip to content